Vår historia präglar oss än idag

Vi är präglade av ett arv av teknisk framåtanda och att orädda satsa på det vi tror på. Ett arv som påverkar vårt arbetssätt och hur vi ser på våra affärsrelationer.

Med 10 000 kronor som insats grundade Hans Hedberg Hedbergs Mekaniska Verkstad år 1949. Sju decennier och tre generationer senare är vi en av Sveriges ledande tillverkare av plåtkomponenter. Här är vår tidsresa.

Vi grundades år 1949 av Hans Hedberg

Under krigstiden arbetade Hans Hedberg som verktygsmakare på Scania – Vabis i Södertälje. 1948 säger Hans upp sig och flyttar till i Huskvarna. Här lånar Hans 10 000 kronor av en bekant och hyr in sig hos Malmqvist Plåtslageri i Huskvarna. Scania – Vabis blir hans första kund.

1950 – talet

Under 1950 talet slår sig Hans samman med Harry Tufvander. Grundare av Jönköpings Verktygsindustri och som idag är Gnotec. Expansionen fortsätter och företaget har nu tillverkning på tre ställen i Jönköpings närområde.

1961

År 1961 köper Hans och Harry Habo Laggkärlsfabrik konkursbo med två lokaler och markområde. Tillverkningen fortsätter på de nya adresserna; Munkvägen 6 och Munkvägen 8. Genom att samla produktionen närmre varandra blev det en effektivare verksamhet.

1962

1962 brinner fabrikslokalerna på Munkvägen 6. Efter att lokalerna byggs upp går Hans och Harry skilda vägar. Harry stannar på Munkvägen 6 med Scania-Vabis som kund. Hans behåller Munkvägen 8, Habo Laggkärlsområde och några maskiner. Hans nya verksamhet får namnet Hedbergs Mekaniska Verkstad. Med produkter såsom arbetsbänkar och hyllsystem.

1965

År 1965 avlider Hans hastigt och hans dotter, Inger Magnusson, tar över ledarskapet. Inger är bara 24 år när hon kliver in i industrins mansdominerade värld. Ett par år senare blir vi SAPAS första underleverantör på bearbetning av aluminiumprofiler.

1970 – talet

År 1971 blir vi leverantör till Datasaab i Linköping som senare inkorporerades i Ericsson. En relation som skulle ta med oss på en hissnande resa med telecom i förarsätet. Året därpå, 1972, förvandlas vi till ett aktiebolag. Hedbergs Mekaniska Verkstad AB.

1980 – talet

År 1981 köper kommunen Laggkärlsområdet. Vi lämnar Munkvägen 8 och flytten går till Börjes lokaler på Hjovägen i Habo. 1982 investerar vi i Sveriges första kantstyrda stansmaskin. Det är ett investeringsbeslut som präglar oss än idag; vi vill alltid ligga i framkant i den tekniska utvecklingen.

1990 – talet

År 1999 lämnar Inger över ledarskapet till sonen Peter Magnusson. Hedbergs är i och med detta ett familjeföretag i tredje generationen.

Under både 80- och 90-talet växer vi i bekväm takt med Ericsson som vår största kund. Vi bygger ut fastigheten frekvent och investerar i nya moderna maskiner.

2000 – talet

År 2002 investerar vi 10 miljoner i en 500 ton excenterpress. Med 3G som dragplåster banar vi väg för storproduktion.

År 2007 växer vi ytterligare när vi köper Habo Pulverlackering.

År 2009 avslutar vi samarbetet med Ericsson på vårt initiativ. De har då 85 % av vår beläggning. Vi går några tuffa år till mötes med en organiserad neddragning av personal.

2010 - talet

År 2012 flyttar lackeringen till Snickaregatan 5 i Habo där vi idag har hela vår verksamhet. Färdigvarulager flyttas till grannfastigheten och vi säljer av investeringar gjorda unikt för Ericsson. När vi når år 2013 är vi återigen ett stabilt och välmående företag.

Idag kan vi stolt säga att vi är en av Sveriges ledande tillverkare av plåtkomponenter.

2020-talet

Under 2023 lämnar Peter Magnusson över VD-posten till sonen Johan Holm. Det innebär att vi nu är ett familjeföretag i fjärde generationen.

Håll dig uppdaterad på oss och branschen genom vårt nyhetsbrev